Europa: aantal automerken dat kiest voor bestelwagens op waterstof groeit snel

Diverse autofabrikanten in Europa plaatsen brandstofcellen in bestelwagens. Peugeot, Citroën, Renault en Opel zijn het verst. Er is nog geen sprake van massaproductie, maar de richting van klein transport op waterstof is duidelijk ingezet. Waterstof Magazine zet de verschillende initiatieven op een rij.
Het afgelopen jaar heeft Renault aangekondigd de bestelwagen Master als waterstofvoertuig te gaan aanbieden. De Franse autofabrikant belooft een actieradius van zo’n 500 kilometer. De eerste wagens die leverbaar zijn, zijn bestemd voor goederenvervoer. In een later stadium volgen busjes voor personenvervoer. Renault denkt dat voertuigen op waterstof alleen goed te verkopen zijn als er een waterstoftankstation in de nabijheid is gevestigd. Vandaar dat de autofabrikant ook daarin wil investeren.
Binnen de Stellantis-groep wordt al flink geïnvesteerd in kleine bedrijfsauto’s op waterstof. Opel is hierin voorloper. Sinds een half jaar wordt in de fabriek in Rüsselsheim, bij Frankfurt a/M, de Vivaro-e als waterstofvoertuig gebouwd. Met een ingebouwde kleine accu kan zo’n 50 kilometer worden afgelegd. Drie waterstoftanks van 700 bar in de bodem, die een brandstofcel van 45 kW van energie voorzien, zorgen voor de resterende ruim 350 kilometer. Daarmee heeft de waterstof-uitvoering een bereik dat 100 km boven die van de batterij-elektrische ligt. Opel denkt in de eerste twee jaar zo’n 2000 H2-wagens aan geselecteerde klanten te gaan verkopen.
Twee andere merken van dezelfde Stellantis-groep zijn ook bezig met de ontwikkeling van waterstofvoertuigen. Dit zijn Peugeot met het twin-model e-Expert en Ciroën met de e-Jumpy. Beide voertuigen zijn ontworpen als batterij-elektrisch, maar krijgen nu een kleinere accu en een brandstofcel. Die laatste wordt overigens geproduceerd in eigen huis. Stellantis bouwt de brandstofcellen zelf in samenwerking met Symbio, dochteronderneming van Michelin, en onderdelenleverancier Faurecia.
bron waterstof magazine