Toyota verzorgt duurzame mobiliteit tijdens Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Parijs 2024
Toyota onthult als wereldwijde mobiliteitspartner van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), zijn duurzame mobiliteitsconcept voor Parijs 2024. Toyota biedt atleten, officials, vrijwilligers, geaccrediteerde media en toeschouwers duurzame mobiliteitsoplossingen met de focus op inclusiviteit, duurzaamheid en mobiliteit voor iederéén. Die drie waarden deelt Toyota met het IOC, het IPC en het Organisatiecomité van de Olympische en Paralympische Spelen 2024.

Volgens de filosofie van Toyota, ‘Ever Better Mobility for All’, is bewegingsvrijheid essentieel voor een diverse, inclusieve samenleving. Toyota is daarom goed op weg om een echt mobiliteitsbedrijf te worden en werkt aan het verwijderen van obstakels die mensen hinderen in hun bewegingsvrijheid, ongeacht hun fysieke mogelijkheden. Tijdens de Spelen van Parijs demonstreren vele duizenden atleten, officials, medewerkers en vrijwilligers wat mogelijk is als we samenwerken voor een betere en inclusievere samenleving.
In samenwerking met het IOC, het IPC en de organisatie wil Toyota van de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs de innovatiefste etalage van inclusieve en duurzame mobiliteit ooit maken. Dat begint ermee dat de atleten en familieleden, medewerkers, vrijwilligers én toeschouwers zich duurzaam en veilig kunnen verplaatsen bij het evenement.
‘Mobility for All’
Toyota verzorgt tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs oplossingen voor persoonlijke en groepsmobiliteit voor iedereen. Toyota stelt 250 volledig elektrische voertuigen beschikbaar voor individueel vervoer – zestig exemplaren van de C+walk S met een zitplaats en 190 van de C+walk T met een staanplaats. Beide hebben een maximumsnelheid van 6 km/u en zijn voorzien van detectiesystemen voor de veiligheid van de bestuurder en de mensen rond het voertuig. De versie met zitplaats is beschikbaar voor de atleten, organisatie en vrijwilligers, terwijl de exemplaren zonder zitplaats wordt verdeeld onder medewerkers en vrijwilliger om zich te verplaatsen op de locaties waar de Spelen in 2024 plaatsvinden.
Speciaal voor rolstoelers stelt Toyota e-pullers beschikbaar. Vijftig van deze elektrische ‘trekkers’ voor een rolstoel zijn tijdens het gehele evenement beschikbaar in het olympisch dorp en 150 e-pullers tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen, zodat sporters in een rolstoel kunnen deelnemen aan deze unieke gebeurtenis. Toyota biedt deze persoonlijke micromobiliteitsoplossingen in een gedeelde mobiliteitsdienst met de mobiele KINTO Share-app.
Aanvullend zet Toyota 250 emissievrije, elektrisch aangedreven APM’s (Accessible People Movers) in. De APM die in 2020 bij de Spelen in Tokyo is gebruikt, heeft Toyota – op basis van de ervaringen en het succes tijdens dat evenement – in Europa opnieuw ontwikkeld en hier ook in productie genomen.
Met de APM’s wil Toyota zowel de atleten helpen als de organisatie en toeschouwers met een fysieke beperking, zoals rolstoelgebruikers. De APM’s dienen als belangrijkste personenvervoermiddel in het olympisch en paralympisch dorp. Op sommige locaties worden ze ook voor goederenvervoer gebruikt en een klein aantal doet dienst als voertuig voor hulpdiensten. De APM’s worden vooral binnen de veiligheidszones in Parijs ingezet en belichamen de visie van Toyota voor ‘Mobility for All’.

Ook levert Toyota 150 rolstoeltoegankelijke, elektrisch aangedreven Toyota’s Proace Verso. Die worden gebruikt voor het vervoer van rolstoelafhankelijke familieleden van olympische en paralympische atleten. Na de Spelen van 2024 blijven alle exemplaren in de regio Parijs, waar ze worden ingezet voor specifiek personenvervoer voor rolstoelers.
Toyota wil dat atleten, vrijwilligers en medewerkers van de organisatie kunnen gebruikmaken van de inclusiefste en duurzaamste mobiliteitsvloot ooit tijdens de Olympische en Paralympische Spelen.
Duurzamer wagenpark
Duurzaamheid is een belangrijk aspect in Toyota’s streven om te helpen de wereld beter te maken. Dat wordt nog versterkt door zijn Environmental Challenge 2050 – het jaar waarin Toyota wereldwijd koolstofneutraal wil zijn, terwijl het dat doel voor Europa al in 2040 wil bereiken. Daarom ligt het meersporenbeleid van Toyota, waarin het diverse soorten geëlektrificeerd vervoer combineert, aan de basis van zijn mobiliteitsaanbod voor de Spelen van Parijs in 2024: 100% geëlektrificeerd personenvervoer, in lijn met zijn commitment aan het reduceren van CO2-emissie.
Toyota stelt meer dan 2.650 geëlektrificeerde personenauto’s beschikbaar aan de organisatie van de Spelen van Parijs. Daarvan zijn er 150 rolstoeltoegankelijk. Ongeveer 60% van het wagenpark is lokaal emissievrij, inclusief de volledig elektrische BEV’s als de Toyota bZ4X, Proace and Proace Verso en de Lexus RZ, en de brandstofcel-elektrische Toyota Mirai.
Toyota stelt 500 exemplaren van de Mirai FCEV beschikbaar voor lokaal emissievrije mobiliteit op de locaties van de Olympische en Paralympische Spelen. Na afloop van de evenementen worden alle exemplaren toegevoegd aan de Parijse vloot waterstoftaxi’s, die daarmee groet tot 1.500 FCEV-taxi’s.
Verder stelt Toyota ook nog zo’n duizend hybride en plug-in hybride (HEV en PHEV) auto’s beschikbaar. Zowel de wereldwijde bestseller van het merk – de Toyota RAV4 (PHEV én HEV) – als de Corolla TS, Yaris Cross en Highlander, die allemaal zijn voorzien van hybridetechnologie. Ten slotte vult Toyota het officiële wagenpark aan met deelauto’s van Toyota’s deelautodienst KINTO, voor nog meer flexibiliteit.
Toyota wil de CO2-emissie van de Spelen van Parijs beperken tot de helft van die van de vorige Spelen. Het helpt dat Toyota bijna 60% van het Parijse wagenpark in Europa bouwt, 37% in Frankrijk zélf – helemaal in lijn met de visie van Toyota op duurzame Olympische en Paralympische Spelen en lokaal geproduceerde spullen.
Werken aan duurzame mobiliteit met waterstof
Waterstof is essentieel voor een emissiearme en duurzame samenleving. Dat is ook de kern van het mobiliteitsconcept van Toyota voor de Spelen van 2024 in Parijs. Tijdens het evenement brengt Toyota zijn visie in de praktijk met oplossingen die de grenzen van mobiliteit ‘op’ waterstof en een duurzaam waterstof-ecosysteem verleggen.
Behalve Toyota Mirai FCEV’s presenteert Toyota ook specifieke toepassingen buiten de traditionele autowereld. Toyota en zijn partners laten tien toepassingen van waterstofmobiliteit – vooral met een brandstofcel – zien. Van rolstoeltoegankelijke bussen via boten tot aan vorkheftrucks en trucks voor logistieke taken.
Duurzame waterstofmobiliteit vereist een stabiel ecosysteem. Toyota wil met deze demonstratie de haalbaarheid ervan laten zien tijdens de Spelen van 2024 in Parijs en groei van de waterstofinfrastructuur stimuleren.
Toyota plaatst de mens centraal in Global Team Toyota Athletes
Het partnerschap van Toyota met de Olympische en Paralympische Spelen is het resultaat van Toyota’s commitment aan een betere wereld van de toekomst. Sport en de manier waarop atleten uitdagingen aangaan en hun doelen bereiken is een inspiratiebron en wijzen de weg naar een inclusievere en duurzamere samenleving.

Daarom is Toyota de trotse partner van ongeveer 240 atleten uit 43 landen die zich willen kwalificeren voor de Spelen van Parijs. Ze trainen onder de paraplu van Global Team Toyota Athletes. Deze olympiërs en paralympiërs belichamen de kernwaarde van Toyota: voortdurende verbetering en de wil om uitdagingen te overwinnen.
Toyota’s toewijding gaat nog verder. In 2018 lanceerde Toyota de wereldwijde campagne ‘Start Your Impossible’ – in de olympische en paralympische geest van aanmoediging, uitdaging en vooruitgang. Dit initiatief is gebaseerd op drie pijlers – een steeds betere wereld, een steeds beter Toyota en steeds betere mobiliteit voor iedereen – die de belofte van Toyota aan een voortdurend veranderende wereld omvatten. De campagne gaat verder met Parijs 2024.
In het kader van ‘Start your Impossible’ is Toyota Motor Europe ook een campagne gestart om zijn meer dan 100.000 medewerkers in beweging te krijgen. Dat gebeurt met uitdagingen op het gebied van sport, vrijwilligerswerk en mentaliteitsverandering – om bij te dragen aan een betere samenleving en daarmee een beter Toyota.