E&R Opleidingen
“Jantine, er is weer veel veranderd de laatste periode, wordt het niet tijd dat je eens in de wereld van de rijscholen gaat kijken? Want ik weet dat je nieuwsgierig bent naar vernieuwingen. En laat ik voor jou een tof adres weten, waar ze er voor openstaan om jou welkom te heten!”
Wikken & Wegen
Ik moet toegeven er diep over te hebben nagedacht. Ik vroeg mij af of een rijschool überhaupt wel op mij zit te wachten? Maar uiteindelijk heb ik de stap genomen en een gesprek aangevraagd. Ik kwam in contact met Imre ten Plas. Hij is sinds 2012 eigenaar van het bedrijf en draait ook zelf mee. Hij zit op de afdeling transport en ik vertel hem mijn verhaal. Hij zegt “Ik ben er inderdaad van op de hoogte, het is bekend dat jij wellicht contact zou opnemen. Nou, je bent van harte welkom“. En zo reisde ik op een doordeweekse dag naar Nieuwegein af.

Open aanpak
E&R staat bekend om hun open aanpak en gezellige sfeer. Dit zorgt ervoor dat hun klanten in de regio (zowel particulier als zakelijk) erg tevreden en ontspannen achter het stuur zijn. Daar zijn zij natuurlijk erg trots op. Het is echt één team. Wist je dat ze de grootste en jongste verkeersschool zijn in Nieuwegein, Utrecht, Amersfoort & Uithoorn? Ik zeg jong, want ze bestaan ‘pas’ sinds 2002. Dat is dus écht jong, maar dat houdt ook een jong team met een bonk aan ervaring in.
Maxima op bezoek
Bij aankomst word ik vriendelijk te woord gestaan en krijg al snel een bakje koffie in de hand. Weet je dat ze bij E&R koningin Maxima op visite hebben gehad? Dat was in juli 2021. Daar werd gesproken met en door vrouwen in verschillende fases van hun carrière als vrachtwagenchauffeur. Waarom hebben ze voor het vak gekozen? En waarom ze graag meer vrouwelijke collega’s zouden willen zien. Ook heeft Maxima toen zelf gereden, er hangt een mooie foto van op het kantoor. Ze kijken er trots op terug. Volgens iedereen een leuke ervaring.
Verschil?
“Is er een verschil tussen het rijden van vrouwen en mannen?”, is mijn eerste vraag. Het antwoord van Imre volgt direct: “Nee, iedereen rijdt en doet alles namelijk op zijn of haar eigen manier. Maar er zouden meer vrouwen vrachtwagen mogen gaan rijden. Het zou super zijn, als er meer gemixt gereden kan worden. Op bussen is dat wel al het geval, maar het kan natuurlijk nog beter. Dus dames waar wachten we op? PAK DIE KANS”.

Verplicht uurtje vrachtwagen rijden
Heel veel vrachtwagenchauffeurs en mensen zoals ik, zijn een voorstander om aankomende automobilisten een les in een vrachtwagen te laten volgen. Misschien ervaren ze hoe leuk het is en willen ze er mee door. Maar in ieder geval is het goed om inzicht in grote voertuigen te krijgen. Zelf verschillen tussen auto en truck te ervaren, zoals onder andere zicht en remafstand.
Imre zegt het er mee eens te zijn. “Dat is inderdaad een goed idee en het zou wellicht ook tot meer respect en begrip leiden. Maar we hebben het weleens geprobeerd. En toen bleef te verwachte opkomst uit, erg jammer. Maar ik denk wel, dat wanneer alle rijscholen een gezamenlijke afspraak hierover zouden maken, ook met bijvoorbeeld het CBR en de minister, dan zou het wel eens voor elkaar kunnen komen. Voor nu is dat nog toekomstmuziek. Onthoudt wel, het zit in het gedrag van mensen. De één kan dingen sneller met rust laten, dan de ander. Je begrijpt wel wat ik bedoel”.
Waterstof of Elektrisch?
Dat is een vraag die juist met de greendeals overal toch ook vaker naar voren komt. Imre geeft aan dat de opdrachtgevers waar zij mee samenwerken, moment toch wel voor elektrisch rijden gaan. De verkeersscholen spelen daar uiteraard op in. Veel mensen zijn geen voorstander van het elektrisch rijden, maar als ze het eenmaal hebben ervaren, zijn ze toch wel vaak positief verrast. Bij de verplichte nascholing voor Code95 wordt vaak gekozen voor de module ‘zuinig rijden’. Zo moet je het ook zien bij het elektrisch rijden. Heb je dat onder de knie, dan kan je ook ’gewoon’ elektrisch rijden. Eigenlijk kan je dat zien als een win-win situatie.
Waarom DAF?
Je heb een prachtig wagenpark staan, waarom heb je specifiek gekozen voor het merk DAF? Daar is Imre duidelijk in, hij vertelt: “De meeste opdrachtgevers waar wij mee samenwerken, rijden DAF. Dus werkt dat een stuk makkelijker. DAF is tevens een stabiele vrachtwagen. Lekker ruim, comfortabel en eigenlijk wel ideaal te gebruiken als lesvrachtwagen. Natuurlijk kan het bij ons ook voorkomen dat je een keertje startproblemen hebt. Er kan dan probleemloos worden overgestapt naar een vergelijkbare DAF ter vervanging“.

Suprise
Ik bedank Imre voor zijn tijd en word gekoppeld aan collega Kevin. Kevin en ik gaan een leuk stukje rijden en opzoek naar een locatie voor de foto’s. Zoals altijd ga ik naar de bijrijderskant. Maar dan zegt Kevin: ”Je hebt een B-rijbewijs toch? Waarom zou je dan niet zelf gaan rijden?“. Oké, supergaaf natuurlijk, maar ik had deze niet zien aankomen…!
Nadat Kevin mij weer terugkrijgt in de realiteit stap ik achter het grote stuur. Ik krijg een instructie en nadat ik gereed ben, mag ik onder begeleiding zelf van het terrein afrijden . We rijden naar een locatie waar we prachtige foto’s maken. Het is er best krap, dus het manoeuvreren laat ik aan Kevin over. Maar na de fotoshoot stap ik weer achter het stuur en rijden we terug naar de zaak. Nooit geweten dat er op de DAF een ‘kruipstand’ zit, zodat je echt niet sneller kan rijden. Ik vind het ideaal, maar de (echte) chauffeurs zullen mijn mening wellicht niet delen.

Op naar huis
Trots en dankbaar sta ik naast de lestruck. Heb ik toch weer eens een stukje gereden. Terwijl ik nog een paar plaatjes schiet, zie ik een vrouwelijke rijinstructrice aankomen, heel leuk. Imre is tussentijds weggeweest, maar arriveert voor ik vertrek. Zo kan ik hem en Kevin de hand schudden en bedanken voor deze fantastische ochtend. Ik ben weer een mooie ervaring weer rijker.