1 miljard subsidie voor opschaling productie van groene H2 via electrolyse.

Goed nieuws voor Nederlandse initiatieven voor de productie van groene waterstof. Er wordt bijna 1 miljard euro subsidie beschikbaar gesteld om initiatieven bestaanszekerheid te geven. Deze is verdeeld in een ondersteuning van maximaal 80% in de operationele kosten en een variabel bedrag per geproduceerde kilo. De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels een Nederlandse regeling van €998 miljoen goedgekeurd om de productie van hernieuwbare waterstof te ondersteunen. De maatregel draagt bij tot de ontwikkeling van hernieuwbare waterstof in overeenstemming met de doelstellingen van de EU-waterstofstrategie en de Europese Green Deal. De regeling draagt ook bij tot de doelstellingen van het REPowerEU-plan om de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen te verminderen en de groene transitie te versnellen.

Nederland heeft de Commissie van het voornemen om een regeling van €998 miljoen in te voeren om de elektrolysecapaciteit te vergroten en de productie van hernieuwbare waterstof te ondersteunen. De regeling zal de bouw van minstens 200 MW elektrolysecapaciteit ondersteunen. De steun wordt toegekend via een concurrerende biedprocedure die naar verwachting in 2024 zal worden afgerond.

De aanbesteding staat open voor projecten met een capaciteit van minstens 0,5 MW. Het gaat om steun in de vorm van een rechtstreekse subsidie waarbij een initiële investeringssubsidie tot 80% van de investeringskosten en een variabele premie over een periode van vijf tot tien jaar worden gecombineerd. Begunstigden moeten aantonen dat ze voldoen aan de EU-criteria voor de productie van hernieuwbare brandstoffen van niet-biologische oorsprong. Die zijn bepaald in de gedelegeerde handelingen over hernieuwbare waterstof.

De regeling zal bijdragen tot de inspanningen van Nederland om 500 MW elektrolysecapaciteit te bereiken in 2025 en 3-4 GW tegen 2030. Ze ondersteunt ook de ambities van de EU om uiterlijk 2024 ten minste 6 GW aan elektrolyse-installaties voor hernieuwbare waterstof te installeren en uiterlijk 2030 ten minste 40 GW. Nederland verwacht dat de regeling ertoe zal leiden dat er tot 2030 per jaar een equivalent van ongeveer 55 kiloton CO2 wordt vermeden. Dat draagt bij tot de klimaatdoelstellingen van Nederland en de EU. Beoordeling door de Commissie De Commissie heeft de maatregel getoetst aan de staatssteunregels van de EU, deze is toegestaan.

De Commissie heeft met name het volgende geconstateerd:

  • De regeling is noodzakelijk en passend om de productie van hernieuwbare waterstof te vergemakkelijken. Ze ondersteunt tevens de doelstellingen van belangrijke EU-beleidsinitiatieven, zoals de Europese Green Deal, de EU-waterstofstrategie en het REPowerEU-plan.
  • De maatregel heeft een stimulerend effect, aangezien de begunstigden de betrokken investeringen zonder overheidssteun niet zouden uitvoeren.
  • Nederland heeft voldoende waarborgen ingevoerd om ervoor te zorgen dat de regeling een beperkte impact op de mededinging en het handelsverkeer binnen de EU heeft. De begunstigden zullen met name worden geselecteerd volgens een open, transparante en niet-discriminerende biedprocedure en de steun zal beperkt worden tot het minimum dat nodig is om de projecten uit te voeren.
  • De steun zal positieve effecten hebben die groter zijn dan eventuele concurrentieverstoring.

Op basis hiervan heeft de Commissie, op grond van de EU-staatssteunregels, de Nederlandse regeling goedgekeurd.

Bron : waterstof magazine.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait