MAN eTGX onderweg voor transport tussen BMW-fabrieken
Een afstand van 360 kilometer enkele reis, een potentiële besparing van 3.000 ton CO2 op jaarbasis en een verbruik van 75 kWh/100 km. Met die gegevens als basis heeft Elflein Transport & Logistik de MAN eTruck uitvoerig getest voor het transport tussen de BMW-fabrieken in Leipzig en Regensburg.
Momenteel legt Elflein de afstand tussen de BMW-fabrieken in Regensburg en Leipzig (en terug) dagelijks 25 keer af. Tot dusver gebruikte het bedrijf hiervoor trucks op diesel en bio-LNG. Volledige elektrificatie van het wagenpark zou een besparing van 3.000 ton CO2 op jaarbasis opleveren. Deze berekening is gebaseerd op een CO2-reductie van 251 kg per rit van 360 kilometer, bij vijftig ritten per dag, gedurende vijf dagen per week. Het gebruik van bio-LNG is niet in deze berekening meegenomen.

Opladen en planning: elektrische truck is dagelijks bruikbaar
Met een geleidelijke overstap naar een elektrisch wagenpark betekent dit een significante reductie in de CO2-uitstoot. Bij het logistiek centrum van Elflein in Leipzig is de benodigde laadinfrastructuur inmiddels operationeel. Ook andere vestigingen van Elflein worden hierop voorbereid.
“De MAN eTGX laat opnieuw zien zeer geschikt te zijn voor transport over lange afstanden”, verklaart Dennis Affeld, Managing Director van MAN Truck & Bus Duitsland. “Binnen de logistieke organisatie van de BMW Group bewijst de Low-Deck trekker tevens het nut van een binnenhoogte van ruim 3 meter.”
Rüdiger Elflein, Managing Partner bij Elflein Transport & Logistik: “Nu we de eerste MAN eTGX in gebruik hebben genomen, zetten we een belangrijke stap op weg naar emissievrij transport. Binnen de logistiek dienen de routes zo efficiënt mogelijk gepland te worden, en met de MAN eTGX zijn tussentijdse laadstops niet noodzakelijk. Ons doel is om ons wagenpark verder te elektrificeren zodat we onze klanten een duurzame transportoplossing kunnen bieden.”

Technologische transparantie binnen logistiek
Elflein is al jarenlang partner van de BMW Group voor het transport tussen de verschillende fabrieken van het concern, zowel nationaal als internationaal. Daarbij worden onder meer carrosseriedelen, plaatwerkdelen en geclassificeerde gevaarlijke goederen vervoerd. De hoge cyclussnelheden, de voorwaarden voor just-in-time en just-in-sequence leveringen en de behandeling van complexe materialen maken van het transport tussen fabrieken een hoogst logistieke discipline.
Low-Deck trekker: maximale flexibiliteit voor automotive logistiek
Kenmerken van de MAN eTGX Low-Deck trekker zijn de koppelschotelhoogte van 950 mm, de korte wielbasis van 3,75 meter en de batterijcapaciteit die goed is voor maximaal 500 kilometer. Doordat een maximum binnenhoogte van meer dan 3 meter mogelijk is, is de truck bij uitstek geschikt voor de logistiek in de automotive-sector. Dankzij het modulaire batterijconcept met vier, vijf of zes accupakketten, en vermogens van 449 of 544 pk, is de eTruck gemakkelijk aan te passen op specifieke transportbehoeften. Naast het standaard CCS-laadsysteem met maximaal 375 kW laadkracht, kan de MAN eTGX ook worden uitgerust met een MCS megawatt-laadsysteem.

Transportbedrijven die willen overstappen naar elektrische mobiliteit kunnen een beroep doen op MAN’s 360-graden eMobility Consulting. Op basis van een klantspecifieke analyse van de voertuiginzet en benodigde laadinfrastructuur wordt een passend advies uitgebracht. MAN kan daarbij zorgdragen voor de aanleg van de laadinfrastructuur. De servicecontracten en financieringsoplossingen die MAN hierbij aanbiedt, zijn helemaal afgestemd op elektrische mobiliteit. Tevens biedt MAN tal van digitale services, zoals eReadyCheck. Hiermee kunnen klanten hun routes zodanig plannen dat ze volledig op stroom kunnen worden afgelegd. Met de MAN Charge & Go laadservices (inclusief laadpas) kunnen laadstops internationaal worden gepland en gefactureerd.
Bron : MAN Truck en Bus Nederland