MAN betreedt nieuw elektrisch tijdperk
MAN Truck & Bus heeft een nieuw tijdperk ingeluid: de fabrikant is gestart met de aflevering van volledig elektrische heavy-duty trucks. In Leipzig werd de allereerste 40-tons truck door Friedrich Baumann, lid van de Raad van Bestuur van MAN en verantwoordelijk voor sales, overhandigd aan de DRÄXLMAIER Group, een toeleverancier van de auto-industrie. DRÄXLMAIER gaat de MAN eTGX gebruiken voor het emissievrij transporteren van accu’s voor de elektrisch aangedreven Porsche Macan naar de Porsche-fabriek in Leipzig.
Alexander Vlaskamp, CEO bij MAN: “Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van onze onderneming. MAN presenteerde 100 jaar geleden de eerste truck met dieselmotor. Nu betreden we een nieuw elektrisch tijdperk. Na jaren van planning, ontwikkeling en vele tienduizenden testkilometers gaan we eindelijk van start met de serieproductie.”
De MAN eTGX wordt bij DRÄXLMAIER opgeladen met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Alexander Vlaskamp: “Veel duurzamer dan dat wordt het niet. Dit is echt een succesverhaal op het gebied van elektrisch rijden.”
Albrecht Reimold, lid van de Raad van Bestuur van Porsche en verantwoordelijk voor productie en logistiek: “We zijn verheugd over het feit dat de bevoorrading voor de Porsche Macan-productie in Leipzig deels wordt verzorgd door deze innovatieve elektrische truck van MAN. De MAN eTGX laat zien dat zelfs grote onderdelen als accumodules in grote hoeveelheden elektrisch vervoerd kunnen worden.”
“Met het inzetten van de MAN eTruck realiseren we een volledige elektrificatie voor onze klant en laten we opnieuw zien dat we logistieke processen duurzamer en toekomstgerichter willen maken. Daarmee voldoen we aan een centrale aspect van ons begrip van duurzaamheid: het reduceren van emissies in de toeleveringsketen”, aldus Felix Klimas, hoofd Supply Chain Management bij de DRÄXLMAIER Group.
DRÄXLMAIER koopt de truck niet zelf, maar geeft opdracht voor het transport ermee. De eTGX wordt gekocht door Business Fleet Services (BFS), de grootste verhuurder van MAN-bedrijfsvoertuigen in Europa. BFS verhuurt de vrachtwagen aan Spedition Elflein, die deze vervolgens zal exploiteren. Jan Plieninger, Managing Director bij BFS: “Als grootste verhuurder van bedrijfsvoertuigen van MAN in Europa zijn we zeer verheugd over het feit dat we deel uitmaken van deze historische mijlpaal en samen met MAN en onze klanten het nieuwe elektrische tijdperk inluiden. Met de aanschaf van de eerste MAN eTGX onderstrepen we opnieuw dat we een voortrekkersrol innemen op het gebied van toekomstgerichte oplossingen voor duurzame mobiliteit.”
Het project
De afstand tussen de vestiging van DRÄXLMAIER en de fabriek van Porsche in Leipzig bedraagt ongeveer vijf kilometer. De truck vervoert gemiddeld 15,5 ton aan gewicht. Tegen het einde van het jaar volgen nog twee eTrucks, zodat er in totaal drie MAN’s eTGX voor DRÄXLMAIER op weg zijn.
MAN eTGX
De MAN eTGX die voor DRÄXLMAIER wordt ingezet, heeft een vermogen va 450 pk (330 kW), een accucapaciteit van 534 kWh (waarvan 480 kWh bruikbaar) dankzij zes accupakketten, een innovatief design en een volledig digitale chauffeurswerkplek die speciaal voor de eTruck is ontworpen. De eTGX biedt een laadvermogen van maximaal 375 kW via het CCS-laadsysteem en heeft als dieplader een schotelhoogte van 950 mm. MAN is de enige fabrikant die een elektrische trekker met dieplader, ook wel ultra-trekker genoemd, in serie produceert. Dankzij de bijzonder lage koppelschotelhoogte kan de truck opleggers met een binnenhoogte van drie meter trekken en dus aanzienlijk meer volume vervoeren. Dit is vooral interessant voor de auto-industrie, waarin vaak lichte onderdelen met een groot volume moeten worden vervoerd. Bovendien biedt de MAN eTruck de kortste wielbasis in zijn klasse, waardoor hij geschikt is voor alle soorten aanhangers.
Compleet gamma
De krachtigste versie van de MAN eTruck heeft een vermogen van 544 pk (400 kW) en biedt, afhankelijk van de wijze waarop hij wordt ingezet, een actieradius van ongeveer 650 kilometer zonder bijladen wanneer hij is uitgerust met een zevende hoogvoltage-accu die over enige tijd beschikbaar zal zijn. De MAN eTGX en MAN eTGS kunnen ook worden voorbereid op de megawatt laadstandaard (MCS), die in de toekomst laadcapaciteiten van één megawatt en meer mogelijk maakt. Dit maakt het mogelijk om de accu’s van de truck in ongeveer een half uur op te laden van 10 tot 80 procent. Dit maakt de MAN eTruck geschikt voor transport over lange afstanden.
In totaal zijn er al meer dan 2.500 orders en orderaanvragen voor de eTruck ontvangen. “Samen met de eTGL, het ‘kleinere broertje’ van de eTruck dat tijdens de IAA 2024 aan de wereld wordt voorgesteld, biedt MAN nu een compleet portfolio van elektrische trucks van 12 tot 50 ton. We verwachten dat tegen 2030 ongeveer de helft van alle afgeleverde trucks van MAN batterij-elektrisch zal zijn”, aldus Friedrich Baumann, Chief Sales Officer bij MAN.
Bron : MAN truck en bus Nederland